Tabletă: Frate, frate, da’ conștiința-i pe bani…sau nu?

Trebăluind prin casă, ascultam involuntar televizorul ca sunet de fundal. Fundalul era vopsit de sunetele emisiunii Profesioniștii, difuzată la TVR1. Nedând prea mare atenție celor spuse, la un moment dat mi-a atras atenția pauza făcuta în dialogul dintre Emilia Șercan și moderatoarea emisiunii, Eugenia Vodă: „Emilia….bea niste apă…Emilia?!”. Ok…trecând peste momentul “dramatic” și peste  reclama la Dorna, singurele momente pe care, spre rușinea mea, le-am mai prins, am luat decizia de-a revedea emisiunea online.

            Eh…aici totul prinde contur.

Avem una bucată jurnalistă de investigație, foarte bună pe domeniul ei, care a avut curajul în ultimii ani să-și bage coada printre elitele plagiatorilor din Romania, a.k.a. diverși politicieni cu funcții de conducere. Până aici e totul clar. Doar că, adusă în discuție perioada în care Emy a lucrat la Realitatea TV pe o sumă frumușică, o face pe aceasta să-și aducă aminte, nostalgic, de vremea când nu era aproape muritoare de foame, iar compromisul de 8500 de euro nu era atâta de rău…sau era? Ei bine, se pare că da.

            Și acum, dacă cineva își închipuie că în meseria de jurnalist, în special cea de jurnalist de investigație, ai posibilitatea să-ți faci averi și să-ți cumperi cocotieri în Brazilia, țin să vă dezamăgesc. În țara în care nu cresc nici cocotieri și pădurile existente cândva nu mai pot fi folosite nici pentru o ieșire la mici și bere (că…na…nu ești român dacă nu te chinui sa aprinzi focul pentru 4 mici folosind juma’ de brad proaspăt tăiat), fiecare incearcă să se descurce cum poate. De multe ori, mai ales în cazul jurnalismului, facând compromisuri. Doar că, în cazul Emiliei, compromisul nu a mers până la capăt. Pentru că mai sunt cațiva jurnaliști care, chiar sub ispita banilor, refuză anumite criterii impuse sau pur și simplu schimbă macazul când observă că e posibil un deraiaj.

            Iar cu Emilia s-a întamplat exact asta în perioada ei de coabitare cu Vântu. A simțit ca nu e loc de evoluție de niciun fel și a plecat. Dar oare câți ar face la fel? Câți nu ar vrea să stea aproape degeaba și să primească 8500 de euro? (nu de alta, dar activitatea doamnei Emilia Șercan nu a excelat în perioada ei de jurnalistă la Realitatea. Ci pe cont propriu) Eu vă spun sincer, aș face-o….nu ca jurnalist, ca nu mă consider. Da’ dacă tot sunt bani primiți legal…de ce nu?

sercan

Sursa: TVR1

Alexandru Bunea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s