Comentariu: Amenințarea unei noi viituri dinspre RIN

Dinamo tocmai a învins CFR Cluj în deplasare cu 3-0 și în ultima etapă va juca cu titlul pe masă. “Câinii” n-au mai fost într-o asemenea situație  de 10 ani, mai exact din sezonul 2006-2007, atunci când Dinamo, sub comanda lui Mircea Rednic, s-a impus ultima oară în campionatul României.

Toate acestea au fost posibile datorită lui Cosmin Contra. Cel supranumit “Guriță” a preluat Dinamo într-un moment în care echipa nu era sigură nici de participarea în play-off și a dus-o până în situația în care echipa din Ștefan cel Mare se poate impune din nou în Liga 1 după o pauză de un deceniu. Dinamo depinde însă și de jocul rezultatelor.

După victoria în fața FCSB-ului din 1 mai, Ionuț Negoiță anunța că s-a înțeles în “proporție de 98%” cu Cosmin Contra în ceea ce privește prelungirea contractului. Surpriză însă, cele două părți încă nu au semnat, iar Contra tocmai a primit o ofertă de la APOEL Limassol, superioară din punct de vedere financiar. Așa cum a declarat însă și fostul fotbalist de la AC Milan și Atletico Madrid, salariul său a fost “cel mai ușor punct de rezolvat” în negocierile cu Ionuț Negoiță. Cosmin Contra este un antrenor tânăr, tânjește după rezultate, după titlul acela pe care nu l-a câștigat niciodată în carieră, nici ca jucător, nici ca antrenor, iar banii îi pune în acest moment al vieții pe o treaptă inferioară. A înțeles asta și după experiență pe care a avut-o în China deoarece deși în acea parte a lumii fondurile tind spre infinit, fotbalul care se practică acolo are puține lucruri în comun cu ceea ce se întâmplă în Europa.

Dar ne întoarcem la Cosmin Contra în cele ce urmează deoarece aici apasă o puternică senzație de deja-vu. Anul trecut, Dinamo reușea cel mai bun sezon din ultimii 5 ani cu Mircea Rednic  antrenor. Din martie 2016, Ionuț Negoiță anunțase că mai sunt doar formalități de pus la punct cu “Puriul” și că acesta va continua ca antrenor la Dinamo și în sezonul următor. Situația e cunoscută, Rednic n-a semnat niciodată prelungirea contractului și s-a despărțit încă o dată de clubul său de suflet, schimbând într-un final cuvinte grele cu Ionuț Negoiță. Presa a trâmbițat că motivul pentru care cei doi nu s-au înțeles a fost acela că Mircea Rednic ceruse să primească un comision de 10% din banii obținuți din vânzările jucătorilor pe care el i-a adus la Dinamo. O cerere deloc exagerată, de altfel, dacă privim condițiile în care a fost nevoit să lucreze. Bugetul de transferuri a fost nul și Mircea Rednic a extras din pălăria sa de magician jucători precum Antun Palic, Eddy Gnohere, Ante Puljic, Miha Mevlja sau regretatul Patrick Ekeng. Aceste nume nu spuneau aboslut nimic în fotbalul din România, dar s-au dovedit a fi piese grele pentru Liga 1. Ba mai mult, prin relațiile sale, a reușit să-i convingă pe Erik Bicfalvi și Paul Anton, doi fotbaliști ce erau în tangență cu echipă națională, să vină la clubul din “Ștefan cel Mare”.  În vara lui 2016, Mircea Rednic a plecat, Mevlja, Paul Anton și Gnohere au fost vânduți, iar Puljic și Bicfalvi nu s-au înțeles la salariu și au părăsit, de asemenea, pe Dinamo. Banii care au intrat în conturile clubului în urma acestor vânzări nu au fost reinvestiți niciodată, așadar, Ionut Negoiță a încasat peste 1 milion de euro exclusiv din munca lui Mircea Rednic.

Acum revenind la cazul Cosmin Contra. “Guriță” nu dorește cotă parte din transferuri, nu urmărește să se îmbogățească de pe urma lui Dinamo, ba din contră. Contra amână să-și prelungească contractul deoarece își dorește condiții mai bune de antrenament prin îmbunătățirea bazei de la Săftica, își dorește continuitate la nivelul lotului și prelungirea contractului preparatorului fizic, Javi Reyes, pe care “Guriță” l-a convins să vină din Spania. Așadar, Cosmin Contra își dorește condiții prin care să-și creeze un mediu proprice performanței, un mediu care practic duce inclusiv la dezvoltarea afacerii lui Ionuț Negoiță. Titlul în sezonul viitor, plus o eventuală participare în grupele unei competiții europene pot umfla contul lui Dinamo și implicit al patronului echipei cu câteva milioane de euro.

Până la urmă, ce-și dorește Ionuț Negoiță cu adevărat? De când a preluat Dinamo, în fiecare pauză competițională a părut că scopul său este acela de a-și sabota clubul, în loc de a-l duce spre performanță. De fiecare dată jucătorii importanți din lot au fost vânduți, cei mai mulți dintre ei pe sume derizorii, iar contractele antrenorilor, care au redat speranța fanilor că Dinamo poate redeveni un club important, nu au fost prelungite. Clubul va participa din nou sezonul viitor în cupele europene, după anii de absență cauzați de către procesul de insolvență, așadar, acum este mai important ca niciodată să se păstreze stabilitate atât la nivelul băncii tenice, cât și la cel al lotului.

La finalul meciurilor cu FCSB și CFR Cluj, zeci de mii de fani dinamoviști i-au strigat numele lui Cosmin Contra, pe lângă îndemnul de a rămâne. “Guriță” s-a înclinat în fața peluzei și s-a întors de mai multe ori să o salute. Deși Contra nu a urlat vreodată în presă că este un mare dinamovist, atitudinea pe care a avut-o atât ca jucător a lui Dinamo, cât și ca antrenor în “Ștefan cel Mare” trădeaza sentimente sincere pentru culorile alb-roșii al celui supranumit “Guriță”.

Așadar, mingea este încă o dată în terenul lui Ionuț Negoiță. Se va mulțumi din nou cu banii pe care-i poate obține din transferurile jucătorilor care au confirmat în acest sezon și care vor pleca la prima ofertă sau se va orienta spre locul de unde vin sumele care asigură stabilitate financiară pentru câteva sezoane și anume grupele europene? Răspunsul la această întrebare este cu siguranță și cel pe care-l așteaptă Cosmin Contra pentru a decide dacă va rămâne la Dinamo sau va merge într-un loc unde poate practica această meserie de antrenor într-un mediu profesionist.

FotoContinua

Sursa: fcdinamo.ro

Gabriel Bucșa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s