Analiză: Familia sub lupă

Încă de la constituirea Coaliției pentru Familie (1 ianuarie 2013 conform paginii lor oficiale de facebook) și apariția în spațiul public a ideii de modificare a Constituției care să redefinească termenul de „familie”, acest subiect a dat naștere multor controverse. Fie că a fost vorba despre numărul mare de semnatari ai petiției inițiate de Coaliție, petiție care invită la organizarea unui referendum pe această temă, fie că a fost vorba despre implicarea Bisericii în acest subiect, fie că au fost aduse în discuție drepturile omului, FAMILIA a dezbinat în loc să unească și a împărțit societatea românească în două tabere: conservatorii, adepți ai familiei tradiționale, și liberalii, adepți ai ideii de acceptare și toleranță.

Marți, 9 mai 2017, Camera Deputaților a dat un vot favorabil organizării referendumului pentru modificarea Constituției, modificare prin care familia să fie definită ca „uniunea dintre bărbat și femeie” și nu ca acum când este numită uniune liber consimțită între soți. Acest eveniment se poate traduce ca fiind o victorie importantă pentru Coaliție și un pas mai aproape de înfrângere pentru cei cărora ideea aceasta contravine principiilor lor. Bineînțeles că nu au întârziat să apară reacții, mai ales în mediul online, dar și în presa tradițională.

Pe site-ul celor de la ProTV este publicată, în după-amiaza zilei de marți, o știre (http://stirileprotv.ro/stiri/politic/de-ziua-europei-deputatii-romani-au-spus-nu-familiilor-gay-casatoria-liber-consimtita-intre-un-barbat-si-o-femeie.html) în se care prezintă votul Camerei, păreri ale diferiților oameni politici, dar se încheie într-o notă care dă de înțeles că prin organizarea acestui referendum și modificarea legii România încalcă drepturile omului și pun accent în prezentarea țărilor din UE care au legalizat căsătoriile gay sau acceptă parteneriatul civil. „CEDO a decis în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale că toate persoanele, indiferent de orientarea sexual, au dreptul la o formă de uniune, fie căsătorie, fie parteneriat civil. Cu alte cuvinte, CEDO spune că interzicerea uniunilor între persoanele de același sex reprezintă o încălcare a drepturilor omului.”

Ambasada Suediei la București a reacționat pe pagina oficială de facebook a instituției printr-o fotografie a două persoane de sex masculin care se țin de mână, alături de care au scris „Love and respect makes a family.” (Dragostea și respectul fac o familie.) și hashtag-urile #equalrightsforallfamilies #equalrights #humanrights #lgbtrightsarehumanrights.

Judecătorul Cristi Danileț a avut și el o reacție publică, tot pe rețeaua socială facebook, în care spune că nu îi vine să creadă că nimeni nu a observat diferența dintre formularea Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie..” și logica juridică și social firească „Căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie are drept scop întemeierea unei familii”.

O altă reacție care a atras atenția în online ieri, fiind share-uită de 148 de ori, a fost articolul de pe blogul personal al copywriter-ului Corina Băcanu (http://corinabacanu.ro/nu-cred-in-familia-promovata-de-ticalosi) care dă o mărturie despre viața ei într-o familie dintre un bărbat și o femeie care nu au știut să se iubească și care i-au transmis o stare de vinovăție copilului pentru nefericirea lor.

Comunitățile pentru minorități și-au spus și ele punctual de vedere în acest context apărându-și cauza, dar atrăgând atenția și asupra faptului că acest vot s-a dat, paradoxal, de ziua Europei, dar parcă îndepărtând România de valorile promovate de Uniunea Europeană.

Florin Buhuceanu, președintele asociației ACCEPT: „De ziua Europei semnalul politic și legislativ este unul periculos și de-a dreptul toxic. Ne îndepărtăm mai ales de standardele europene de protecție a familiei, a diversității familiilor din societățile nostre europene.”

Cu sau fără referendum acest subiect va da naștere controverselor multă vreme de acum încolo.

18387028_1309742979103045_853218547_n

Alexandra Enășoaie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s